Vitajte


Vážení rybári, vítame vás v novom internetovom priestore, ktorého cieľom je sprostredkovať vám zaujímavé informácie a novinky z rybárskeho prostredia, ako aj množstvo doplnkov, ktoré určite ocenia aj poľovníci a turisti.

štvrtok 4. októbra 2012

Lov pstruha na sbiro


      Blížia sa pstruhové prívlačové preteky a znova sa brehy mnohých našich stojatých vôd naplnia rybármi, ktorí sa budú zo všetkých síl snažiť uloviť pstruha na všetky možné aj nemožné nástrahy. Do vody uvidíme padať skutočne neuveriteľné klenoty, a medzi nimi aj toľko diskutované sbiro.
Mnohí ho nenávidia, mnohí ho milujú a mnohí mu vôbec nerozumejú. V tomto krátkom článku sa pokúsime niečo povedať každej z týchto troch skupín rybárov a pokúsime sa tento spôsob lovu objasniť aj tým, ktorí so sbirom žiadne skúsenosti nemajú.

Čo je to Sbiro?

     Dovoľte na úvod jednu príhodu, ktorá sa odohrala na nemenovaných pstruhových pretekoch v malej dedinke asi 5 rokov dozadu počas losovania miest. Hlúčik pretekárov sa nevedel dočkať kedy to celé vypukne a spoločne s organizátormi sa konzultovali pravidlá, ked sa zrazu ozvala z davu otázka: "A môžem používať sbiro?" Zbi čo? Spýtal sa organizátor. Sbiro nedal sa znovu pretekár. Čo je to Sbiro, spýtal sa organizátor? Nastalo ticho a o chvíľu sa z davu ozvalo: "To je taký prívlačový plavák." Plavák? Opakoval neveriacky organizátor. Chvílu mlčal a potom povedal: "Páni toto sú prívlačové preteky na žiadne plaváky sa loviť nebude!"

Čo však sbiro v skutočnosti je a či patrí na prívlačové preteky si pokúsime povedať v ďalších riadkoch. Zjednodušene môžeme napísať, že sbiro je veľmi praktická pomôcka, ktorá umožnuje dostať veľmi malú nástrahu skutočne veľmi ďaleko, je to akýsi nosič drobných prívlačových nástrah, spravidla má tvar slzy a nájdete ho vo veľkostiach od skutočne jemných 4gr až po 50gramové bomby ktorých použitie pripomína skôr kaprárske krmítko ako pstruhovú prívlač.



Sbiro môže byť plávajúce, potápavé, ale aj vznášajúce. Modré, červené, zelené, ružové ...... proste také ako si len dokážete predstaviť. Používa sa s prívlačovými prútmi spravidla trochu dlhšími 2,7m – 3m a narozdiel od všeobecne rozšírenej mienky, že so sbirom dokáže loviť takmer každý kto chytil do ruky rybársky prút je úspešný lov so sbirom tiež tak trochu umenie. A niečo o tomto umení sa pokúsime napísať na týchto riadkoch.



Začíname

     Takže ako sme písali v predchádzajúcich odstavcoch posnažíme sa aby tento článok priniesol niečo aj skupine rybárov pre ktorých je lov so sbirom veľkou neznámou a radi by sme im sprostredkovali aspoň trochu našich skúseností. Je nám skutočne ľúto keď vidíme 50 gramové sbirá na tvrdých rybárskych prútoch s vrhacími záťažami okolo 80gramov so silonom hrúbky 0,30mm, aj toto je rybačka ale ako lov pstruha je to nielen zbytočne tvrdé ale aj a to je dôležitejšie NEÚČINNÉ, alebo účinné menej ako by mohlo byť.

Ako však vybrať správne sbiro, silon a rybársky prút na tento spôsob lovu? V prvom rade je treba zvážiť, že určujúcim faktorom pre Vás sú vzdialenosť na ktorú dokážete hádzať a citlivosť celého systému. So silonom hrúbky 0,30mm na 80g prúte síce zdoláte aj najväčšieho pstruha aký na vašej priehrade kedy plával, ale ak bude brať opatrne jemné zábery nikdy neuvidíte. Z našich skúseností za najvhodnejšie považujeme rybárske prúty s citlivou špicou s vrhacou záťažou okolo 15g maximálne 20g, silon je najlepšie nahradiť skutočne jemnou prívlačovou šnúrou a v kombinácii s 10gr až 12gr sbirom máme v ruke skutočne veľmi účinný systém na pstruhové preteky. Poďme si to celé trochu rozobrať.

Použitím rybárskeho prútu s jemnou špičkou v kombinácii s tenkou splietanou šnúrou podstatne predĺžite vaše hody bez obmedzenia citlivosti, vďaka splietanej šnúre máte aj pri skutočne ďalekom hode dokonalý prehľad o tom čo sa deje s vašou nástrahou a viete tomu prispôsobiť aj vaše vedenie nástrahy, nezabúdajte že splietaná šnúra má nulovú prieťažnosť a túto jej vlastnosť tu skutočne využijete do bodky, nakoľko s trochou cviku hodíte skutočne ďaleko. Nezabúdajte, že sbiro nie je plavák a tento článok píšeme v duchu prívlače, takže neustály kontakt s nástrahou je životne dôležitý, videl som už za sbirom aj obyčajné červy, ale to už bol trochu iný lov a iný článok.



Pre nás budú platiť tieto jednoduché rady:
  • použite ľahké sbiro max. 12Gr
  • použite citlivý rybársky prút
  • silon nahraďte jemnou splietanou šnúrou
  • majte neustály kontakt s nástrahou
  • pred dopadom sbiro trochu spomaľte aby ho nástraha predbehla

Ak dodržíte všetky tieto rady určite dokážete loviť nasadeného pstruha efektívne s dobrým pocitom z rybačky a budete cítiť aj veľmi jemné zábery.

Ako to naviazať a čo na to zavesiť?

     Nakoľko montáž sbira je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník nečaká nás dlhý odstavec ako pri návodoch na niektoré kaprové montáže, ktoré niekedy skutočne preveria vašu zručnosť. Sbiro je priebežné, takže ho len jednoducho navlečieme na silon a na koniec uviažete karabínku. Jediné čo vstupuje do tohto systému je to, že medzi karabínku a sbiro je dobré umiestniť gumený stoper a pokiaľ je to možné doporučujeme karabínku s viacerými obratlíkmi. ( všetky komponenty potrebné na túto rybársku montáž nájdete na obrázku )

Ďalej už len naviažeme približne 1m – 1,30m dlhý nadväzec a môžeme loviť, pre koncovú nástrahu neplatia žiadne pravidlá, snáď len pripomenutie, že sbiro je v prvom rade nosičom nástrahy, takže ak úspešne lovíte pstruha na rotačky vyskúšajte ich, ak vám fungujú voblery žiadny problém, výber je len a len na Vás.

Prečo má sbiro toľko odporcov ?

     Uvedomte si, že pstruhové preteky sú väčšinou plné ligových pretekárov v prívlači, ktorí celý rok lovia ryby pod veľmi prísnymi pravidlami, hlavne tu hovoríme o pravidle, ktoré platí u nás v SR a stanovuje , že záťaž musí byť súčasťou nástrahy. Títo lovci majú častokrát veľmi drahé a kvalitné výbavy vďaka ktorým dokážu dostať skutočne malé nástrahy extrémne ďaleko. Títo rybári rybačku skutočne milujú a dokázali jej obetovať množstvo času a mnohokrát aj finančných prostriedkov, keď sú na pretekoch konfrontovaný s 50gr sbirom na 80gr rybárskom prúte, ktoré dokáže byť účinnou zbraňou tam kde je pstruh skutočne ďaleko nepovažujú to za športové, hlavne ak sbiro sami nepoužívajú.



Majú kus pravdy a do prívlačovej ligy sbiro nepatrí a nikdy nepatrilo, ale pstruhové preteky sú v prvom rade ľudová zábava a v tomto máme smerom k pretekárom jednoduchú radu. Naučte sa využiť pravidlá vo Váš propech, lov so sbirom nie je len ako mu niektorí dehonestujúco hovoria "hod vajcom" ale dokáže byť aj jemnou technikou skutočne hodnou krásy prívlače ak túto techniku zjemníte dokážete s jej pomocou loviť aj tam kde by ste inak nemohli a rozšírite tak svoju rybársku techniku o ďalšiu zručnosť. Sbiro je častokrát dôležité, ale skúsenosti a zručnosť nikdy nedokáže nahradiť preto ho nie je nutné zakázať ako ultimátnu zbraň, ale treba aj k nemu pristupovať ako k technike, ktorú je pre dobrý výsledok užitočné ovládať. Toto je názor autora článku v diskusii sa veľmi rád dozviem ten Váš.


Autor:
Rybárske potreby Slavia : www.slaviaryby.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára